Dags att larma

Nu börjar den varmare tiden på året att ta vid. Tiden går snabbare än vad man tror. Innan man vet ordet av är det semester och huset står tomt. Om du inte har ett villalarm än är det hög tid att tänka på det nu så att allt hinner bli beställt, installerat och klart lagom till semestern. Dessutom är det klokt med lite tidsmarginaler ifall att något skulle krångla och behöver åtgärdas. Idag finns många firmor som hjälper dig igenom hela processen. Från att planera till att installera larmet. Lycka till!

 

Lamellgardiner Stockholm

Det finns många olika typer av gardiner, alla med olika funktioner och användningsområden. I Stockholm har lamellgardiner blivit mer och mer populärt på senare år. Det är möjligt att resterande Sverige också sett en ökning i användandet av lamellgardiner, och så brukar det ju vara när Stockholm går först. Det är ingen konstig trend dock, lamellgardiner har många fantastiska egenskaper som gör att de passar alldeles perfekt i villorna i vårt land.

Lamellgardinernas funktion i hemmet

För det första så gör de sin uppgift att hålla borta solen från att skina in genom fönstret alldeles utmärkt. Det är detta som klassiskt är gardiners roll. Men lamellgardiner gör inte detta lika starkt som andra gardiner, vilket är en av anledningarna till dess popularitet. Att ha dem i vardagsrummet passar alltså alldeles utmärkt, de släpper igenom ett vackert ljus samtidigt som de hindrar det starkaste ljuset och värmen från att komma igenom. Att ha lamellgardiner i sovrum kan därför i vissa fall inte passa lika bra, eftersom total mörkerläggning inte är lamellgardiners starkaste attribut.

Lamellgardiner bidrar till en vacker inredning, vilket förmodligen är den största anledningen till dess ökade popularitet. Det är helt enkelt vackrare att ha lamellgardiner vid de stora fönstren i vardagsrummet eller vid matsalsbordet än att ha andra typer av gardiner. I Stockholm är inredning i hemmen av högsta prioritet, och förmodligen i andra städer i Sverige likaså. Därför finns det många olika alternativ för dig som ska investera i lamellgardiner. Färger i överflöd kommer att göra det enklare för dig att matcha resterande inredning i hemmet. Storlek och höjd på lamellerna skapar möjlighet för dig att få just den sorten du gillar bäst. Du kan också välj att dra lamellerna från det ena, andra eller från båda hållen, också beroende på vad du själva föredrar. Lamellgardiner har blivit populärt i Stockholm, och jag förstår precis varför.

Moderna hus idag

Vad moderna hus är för något är på sätt och vis omtvistat. Att de är hus som är av modern stil råder det inga tvivel om. Inte heller om att det därför behöver vara av relativt alternativ stil. Du har säkert en egen preferens när det kommer till moderna hus och det är inget fel med det. Det är du som ska komma fram till vad du vill bygga för hus.

Moderna hus från Anebyhus

Stilen

Som tidigare nämnt finns det många olika varianter av det som innefattar moderna hus, och det finns också många olika åsikter om vad som verkligen är modern stil och vad som inte är. Det finns dock någonting som verkligen är grundbulten i det som kallas moderna hus: de är alla skapade och anpassade för den moderna människan i dagens samhälle. Detta betyder att de kan se ytterst annorlunda ut både på utsidan och på insidan än vad hus tidigare i tiden sett ut. Det betyder också att de varierar mycket beroende på vad personerna som ska bo i huset har för behov. Vanligtvis är dock moderna hus byggda på ett sätt där rummen är sammanflätade för en öppen planlösning, medan takhöjden är högre än vanligt. Enorma fönster, sett till historien, är också en genomgående trend. Förr i tiden ville man stänga ute omvärlden, men moderna hus vill ha kontakt med den. Det finns inte alltid en tydlig symbios i former på fönster och väggar, utan en abstrakt känsla är inte sällan närvarande.

Du som bestämmer

Men som med så mycket annat modernt så är det ju föränderligt. Det är du som bestämmer vad som är moderna hus för dig. Ska du bygga nytt hus är detta ännu mer relevant eftersom det är du som ska bo i det och ingen annan. Lycka till med ditt husbygge i så fall, och gör precis som du vill.

Håll tjuvarna borta!

Tjuv
Att ha inbrott är en otrevlig upplevelse som vi inte vill att någon ska behöva uppleva. Därför har vi samlar information till dig som ska köpa larm!

Välj rätt larm

Det blir allt vanligare att såväl privatpersoner som företag installerar larmsystem. Det har förmodligen inte så mycket att göra med att riskerna i samhället har ökat, utan mer om att det idag inte kostar särskilt mycket att installera även det mest avancerade larm i bostaden, butiken eller industrilokalen.

Ett larm har två syften. Dels kan det hindra inbrott och hotfulla situationer bara genom att verka avskräckande och dels kan det larma en larmcentral när något händer. Många privatpersoner ser ett larmsystem som en investering i trygghet. För företag är tryggheten också viktig, men lika viktigt är skyddet för varor och maskiner.

Även om ett larmsystem kan verka avskräckande i sig är det standard att man ansluter larmet till en larmcentral. Vissa larmtillverkare har egna larmcentraler. Om man köper ett larm från en fristående aktör kan man välja vilken larmcentral man ska ansluta larmet till. När larmet går skickas information till larmcentralen som sedan beslutar om utryckning ska ske eller ej, samt om polis, brandkår eller ambulans ska tillkallas. Om man har en övervakningskamera, en rökdetektor eller någon annan specialenhet i sitt larmsystem skickas informationen från dessa enheter vidare till larmcentralen.

Läs svar på vanliga frågor här »

Olika typer av larm

Alla stationära larmsystem fungerar på samma sätt. Centralenheten är hjärtat i larmsystemet. Det är centralenheten som styr larmsystemets övervakningsenheter. Centralenheten är kopplad till en GSM-anslutning, en trådlös internetanslutning eller det fasta telefonnätet. När någon övervakningsenhet aktiveras på grund av rörelse eller rök skickar centralenheten larmsignaler till en förinställd mottagare, såsom exempelvis en larmcentral eller en mobiltelefon.

Det som skiljer de olika larmen åt är hur de olika enheterna kommunicerar med varandra och vilka enheter som kan kopplas till centralenheten. I dag är de flesta larm trådlösa. Varje övervakningsenhet kommunicerar alltså trådlöst med centralenheten. Med ett trådlöst larm behöver man inte dra sladdar genom hemmet, butiken eller industrilokalen.

Det finns också ett antal typer av mobila larm, eller personliga larm. Ett personligt larm består av en portabel sändare som kommunicerar med en centralenhet via infraröda signaler, radio eller laser. Dessa typer av mobila larm används ofta på banker, socialkontor och andra liknande platser där det är lämpligt att anställda har en trygghetslösning nära till hands. En del sändare kan också kommunicera via GSM-nätet. Det är vanligt att väktare och personer som arbetar ensamma i skogen använder sådana. Dessa sändare har ofta också GPS så att larmcentralen kan se precis varifrån larmet kommer.

Läs mer om olika typer av larm här »

Lämna inte stegen framme

Inbrottstjuv

När inbrottstjuven är framme är det lätt att tro att de alltid bryter upp en altandörr, det är nämligen så det rapporteras i media. Antingen en altandörr eller ett fönster, och det är alltid på bottenvåningen. Kan man därför skydda sin bottenvåning så är det tillräckligt. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så här. Inte sällan tar de hjälp av stegar för att nå övervåningen.

Inte sällan sker inbrotten numera även på övervåningen. Det som är riktigt skrämmande är att familjen ofta dessutom är hemma när det sker, men att de är samlade på nedre plan. Inte sällan har de gäster eller är upptagna med andra ärenden, vilket gör att de inte hör att det är någon som rör sig på övervåningen.

För dagens inbrottstjuvar är det ofta en relativt enkel match att hitta värdefulla saker som smycken och kontanter. De ligger i nästan samtliga fall i sovrummet eller familjens gemensamma badrum, som inte sällan är placerat just på övervåningen. Så medan du i gemenskapens glada tillstånd skålar i glasen, passar mindre ljusskygga personer på att klättra upp till din övervåning för att länsa dina skåp.

De gånger detta sker, är det ofta att de tar sig in via en balkong, ett garagetak eller altantak. Men först ska de ta sig upp innan de kan bryta sig in. Att ta sig upp på ett garage eller balkong är inte helt enkelt, och det används ofta någon form av stege till detta. Så för att undvika att bli utsatt för denna typ av försmädliga inbrott kan det vara läge att låsa in dina stegar, antingen i någon bod eller i garaget. Tyvärr har många stegar den dåliga smaken att vara för långa för att kunna placeras i en mindre redskapsbod, vilket gör att de tyvärr är lättåtkomliga utifrån. Det här är som ett buffébord för den inbitne tjuven, det är framdukat och redo att ätas.

Men det finns alternativ till långa stegar, om det är så att du inte kan låsa in dem. Ett exempel är de teleskopstegar som har dykt upp de senaste åren. De påminner mycket om en klassisk antenn på en radio- och kassettbandspelare, alltså att de går att expandera och dra ut. På så vis är de mycket korta i sitt ihopfällda läge, men när längden behövs blir de snabbt precis så långa som de behöver vara. En stor fördel är naturligtvis också att de får plats i en mindre garderob, och att de utan vidare bekymmer därför kan låsas in. Som en extra bonus slipper du bjuda inbrottstjuven på desserten.

Finns det något man inte kan göra med en bandsåg?

Den första typen av bandsåg uppfanns redan 1808. Det är dock inte samma slags bandsågar vi använder idag, man kan enkelt påstå att utvecklingen varit häftig under de 200 åren som gått. Den största skillnaden är hur en bandsåg drivs. Numera är det elektricitet så sköter det jobbet, men 1808 var det antingen en vev man fick använda sig av eller så var det vattenkraft som försåg med energi.

bandsågEn bandsåg är en såg som har en mycket tunn klinga. Ett annat namn för bandsågblad är just sågklingan. Det finns olika typer av bandsågar. Den som kallas stående bandsåg är en bandsåg som där klingan befinner sig på två hjul ovanför varandra. En liggande bandsåg är en bandsåg där hjulen snarare är bredvid varandra än ovanför varandra. De olika bandsågarna är bra till olika saker. Exempelvis används den liggande bandsågen mycket inom sågverk för att såga timmer. Här är den stående bandsågen inte lika användbar.

Just inom träindustrin är bandsågen viktig. Också här har utvecklingen varit enormt stark. Numera behöver arbetarna inte själva sköta jobbet, utan de kan iaktta hur en bandsåg själv sågar timmer i delar. Man ställer in hur tjocka bitarna ska sågas och lite andra detaljer, sedan ligger trädet på ett slags band som för vidare delarna. En annan typ av bandsåg används för att stycka och såga virket till plankor. Enkelt förklarat finns det en mängd olika typ av bandsågar som alla används på olika sätt och som fungerar bra till olika arbetsuppgifter.

Om du är ute efter att köpa en bandsåg för eget bruk eller till arbetet så bör du veta vilken typ av bandsåg som passar dig och ditt arbete bäst. Det finns många olika typer att välja på och framförallt många olika tillverkare som alla vill att du köper av dem. Ta reda på så mycket information du kan inom ämnet innan du väljer.

Guiden för hur du använder vattenslang i din trädgård

vattenslang

Något som vi har upplevt att många tycker är svårt är hur och när man ska vattna i sin trädgård. Och det är förståeligt, för det är inte självklart. Allting beror på vilka förutsättningar du har, var du bor och vilken vattenslang du har.

Ta tillvara på det vatten som finns

I Sverige har vi inte några problem med vattenbrist, men det betyder inte att du ska slösa som att det inte finns någon morgondag. På sommaren kan det bli värmebölja och då inför kommunerna ibland vattningsförbud. Bor du inte i stan och har kommunalt vatten utan har en egen brunn så är det extra viktigt att hushålla med vattnet.

När ska du vattna i trädgården

Ja hur ofta ska du egentligen dra fram dina vattenslangar och vattna blommor, land, växter och buskar? Det varierar såklart lite beroende på vad du har för växter, men vi tar det generellt.

På försommaren är extra viktig att tänka på när du vattnar eftersom det ofta är en torr period. Det är då du behöver vattna extra mycket. Det är också viktigt vilken tidpunkt du vattnar på. Avstå från att vattna mitt på dagen eller under blåsiga dagar. Tidig morgon är den optimala tiden att vattna.

Temperaturen på vattnet i din vattenslang spelar också stor roll. För att en växt ska kunna ta upp vattnet så måste det vara plusgrader i marken, dessutom har rötterna svårt att ta upp kallt vatten.

Hur mycket ska du vattna

Olika vattenslangar kan spruta olika mängd vatten, men låt inte det hindra dig. Vattna ordentligt. Man brukar säga att man ska vattna ca 30 mm per kvadratmeter en gång i veckan. Det motsvarar tre vattenkannor á tio liter per kvadratmeter. Vattnar du med vattenslang så får du uppskatta den mängden.

Den här artikeln fokuserar främst på växter och blommor som du vattnar med dina vattenslangar. Har du däremot en hel häck eller gräsmatta som ska vattnas så rekommenderar vi att du tittar på en vattenspridare istället.

Vilken tur att vi upptäckte Nybygget

Detta eviga lyxproblem när man ska bygga hus. Är det inte jobbigt att behöva tänka på arkitektur, material, kostnader och husmodeller? Det tycker jag i alla fall. När vi skulle bygga hus förra året. Vi hade en bild i våra huvuden av hur vårt drömhus skulle se ut, men det är inte speciellt enkelt att konkret rita upp det för oss som inte är arkitekter. Dessutom vill man ju gärna se huset fysiskt för att få en bra överblick av huset.

Ja men åk och kolla på ett visningshus då, tänker du kanske. Det är där skon klämmer. Vi har nämligen inte tid att åka runt i Sverige och titta på olika hus. Dessutom är det inte så lätt när man inte vet vilken husmodell man vill bygga. Man kan ju inte bara åka runt på chans och hoppas att man hittar rätt.

Det bästa vore ju om man kunde åka till ett ställe som samlade flera visningshus från olika hustillverkare på samma plats. Tänk vad mycket lättare det skulle vara att bygga hus då! Alla praktiska planeringsproblem skulle nästan lösa sig automatiskt. Och vet ni vad kära läsare? Det finns en sån plats.

Det var av en slump jag hittade in på Nybyggets webbplats. Nybygget är en samling visningshus för dig som går i planerna att bygga hus. Det är alltså ett område med 20 visningshus på samma ställe. Det bästa är att alla väletablerade och stora hustillverkare finns samlade där. Här kan du förutom få tips på vilket hus du ska bygga även få väldigt bra inredningstips med allt från möbler till belysning.

Nybygget ligger utanför Stockholm, i Arlandastad. Nära den kända flygplatsen. Så det ligger väldigt bra till och tillgängligt för en väldigt stor del av befolkningen. Så jag tänkte ta med mig både familj och släktingar och åka dit i nästa vecka. Ju fler som kan komma med åsikter, desto större chans borde det ju vara att vi hittar vårt drömhus. Nu kan vi bygga hus med Nybygget.

Husleverantörer

Husleverantörer är en bransch som har vaknat till liv under de senaste decennierna. I takt med att tekniken för att bygga hus har ökat så har också antalet husleverantörer av färdiga hus ökat.

Gemensamt för alla husleverantörer är att de erbjuder en kostnadseffektiv, det vill säga förhållandevis billig, lösning där slutkunden i många fall kan vara med och påverka små detaljer i utformningen, såsom extra fönster, färger, burspråk och fasad. I övrigt har husleverantörer tagit sig rätten att förutbestämma ganska mycket i bygget, allt för att huset ska bli lätt att bygga upp och därmed också hålla en god standard.

Alternativet till att vända sig till någon av alla husleverantörer är naturligtvis att själv ta kontakt med en arkitekt. Fördelarna är att huset naturligtvis går att skräddarsy in i minsta detalj på ett annat sätt än om man köper ett färdigt hus från någon av alla husleverantörer. Nackdelarna är naturligtvis priset. Att köpa ett arkitektritat hus är dyrare i alla avseenden.

Är priset en viktig fråga när du ska bygga nytt? Eller känner du att du inte vill lägga ner ett år på att planera husets alla detaljer? I så fall kan det vara lämpligt att vända sig till någon av alla husleverantörer, till exempel Anebyhus som är en av de större leverantörerna av hus och som varje år säljer ett stort antal hus till nyblivna tomtägare över hela landet.

Saknar du tomt att kunna bygga på? I så fall brukar de flesta husleverantörer även kunna hjälpa till här också. De har ofta en stor förteckning över lämpliga och bra tomter att kunna köpa loss för att därefter kunna sätta upp en helt ny villa.

Styr ditt larm med din mobil

Det blir allt vanligare att kunna styra ditt larm med din mobiltelefon. Vilket är ett mycket smidigt alternativ för dig som vill ha full kontroll på vad som händer i hemmet oavsett vart du befinner dig. Förutom att kunna larma på och larma av ditt hem finns det många andra bra funktioner som kan vara av intresse.  Andra funktioner som gör att du kan få stor kontroll av ditt hem i mobiltelefonen.

När du köper ett larm ska du fundera på vad du kan ha användning för i mobiltelefonen. Funktionerna i mobiltelefonen uppdateras hela tiden men de vanligaste funktionerna som ingår idag är:

  • Meddelande om något utlöser larmet
  • Stäng av larm och sätta på larm
  • Få information om vem och när någon har larmat på eller larmat av
  • Avläs temperaturen

Det som kommer mer och mer är att larmföretagen lanserar de smart hemmen. Vilket innebär att du kan styra dina eluttag i deras applikation i mobilen. Detta innebär att du kan själv när du vill stänga av kaffebryggaren, strykjärnet eller varför inte tända upp och göra det mysigt innan någon ska komma hem.

Det kan tyckas onödigt men i och med att de flesta larmföretagen erbjuder denna servicen idag kan det absolut vara värt att installera. I vilket fall som helst titta med ditt larmföretag vad de kan erbjuda. Har du en värmepump från Bosch kan du styra även den med din telefon.