Lämna inte stegen framme

Inbrottstjuv

När inbrottstjuven är framme är det lätt att tro att de alltid bryter upp en altandörr, det är nämligen så det rapporteras i media. Antingen en altandörr eller ett fönster, och det är alltid på bottenvåningen. Kan man därför skydda sin bottenvåning så är det tillräckligt. Men tyvärr ser inte verkligheten ut så här. Inte sällan tar de hjälp av stegar för att nå övervåningen.

Inte sällan sker inbrotten numera även på övervåningen. Det som är riktigt skrämmande är att familjen ofta dessutom är hemma när det sker, men att de är samlade på nedre plan. Inte sällan har de gäster eller är upptagna med andra ärenden, vilket gör att de inte hör att det är någon som rör sig på övervåningen.

För dagens inbrottstjuvar är det ofta en relativt enkel match att hitta värdefulla saker som smycken och kontanter. De ligger i nästan samtliga fall i sovrummet eller familjens gemensamma badrum, som inte sällan är placerat just på övervåningen. Så medan du i gemenskapens glada tillstånd skålar i glasen, passar mindre ljusskygga personer på att klättra upp till din övervåning för att länsa dina skåp.

De gånger detta sker, är det ofta att de tar sig in via en balkong, ett garagetak eller altantak. Men först ska de ta sig upp innan de kan bryta sig in. Att ta sig upp på ett garage eller balkong är inte helt enkelt, och det används ofta någon form av stege till detta. Så för att undvika att bli utsatt för denna typ av försmädliga inbrott kan det vara läge att låsa in dina stegar, antingen i någon bod eller i garaget. Tyvärr har många stegar den dåliga smaken att vara för långa för att kunna placeras i en mindre redskapsbod, vilket gör att de tyvärr är lättåtkomliga utifrån. Det här är som ett buffébord för den inbitne tjuven, det är framdukat och redo att ätas.

Men det finns alternativ till långa stegar, om det är så att du inte kan låsa in dem. Ett exempel är de teleskopstegar som har dykt upp de senaste åren. De påminner mycket om en klassisk antenn på en radio- och kassettbandspelare, alltså att de går att expandera och dra ut. På så vis är de mycket korta i sitt ihopfällda läge, men när längden behövs blir de snabbt precis så långa som de behöver vara. En stor fördel är naturligtvis också att de får plats i en mindre garderob, och att de utan vidare bekymmer därför kan låsas in. Som en extra bonus slipper du bjuda inbrottstjuven på desserten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *